Friday, December 30, 2016

Hennes nya namn

Utläst 161228: Hennes nya namn av Elena Ferrante

Det här är andra delen i Neapelkvartetten som är mest känd för att den är skriven under pseudonym. Jag tyckte mycket om båda delarna men har svårt att hålla reda på alla personer. I den här romanen är det 60-tal och ungdomsår för väninnorna Lila och Elena. Jag har fortfarande svårt att förstå vänskapen mellan de här flickorna som är så fullständigt olika och ofta elaka mot varandra, men på något sätt finns de för varandra genom goda och onda dagar.

Lila gifte sig redan som sextonåring med charkuterihandlaren Stefano Caracci, trots att hon inte älskar honom. Hon får pengar och lyx men är inte särskilt intresserad av det och ångrar snart äktenskapet. Maken misshandlar henne och hon vill inte ge honom det barn han vill ha. Hon skickas till ön Ischia en sommar för att bli frisk och stark nog att bli med barn och ber Elena att följa med henne som sällskap. På ön träffar de Nino som Elena är hemligt förälskad i.

Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår
http://www.adlibris.com/se/bok/hennes-nya-namn-bok-2-ungdomsar-9789113069753

Wednesday, December 21, 2016

Monday, December 19, 2016

Gittas dagbok

Utläst 161218: Gittas dagbok av Annika Huett


Den här lilla fina boken fick jag som recensionsexemplar. Det är en fristående fortsättning på Åkerbo - sju syskon, fyra våningar, som jag inte har läst. Gitta är Annikas mamma och böckerna bygger på verkliga händelser från hennes uppväxt i Huddinge på 1930-talet. I den här boken är Gitta nio år och har fått en ny dagbok som hon håller hemlig. Det är roligt att läsa om hur det var förr och mycket är likt hur mina föräldrar som är födda på 40-talet hade det i sin barndom.


Gitta bor i ett stort trähus som heter Åkerbo, på Hörningsnäsvägen i Huddinge. De är sju syskon men de två äldsta har flyttat hemifrån och Gitta har fått överta Gunlas rum på vinden. Egentligen är hon lite rädd för vinden där det ibland hörs mystiska ljud, men rummet är fint och mysigt så hon vill ha det ändå. Hemmet och vardagen är trygg men ute i världen bryter andra världskriget ut och när hon träffar Seppo, som är krigsbarn från Finland, kommer kriget nära. Hon är rädd att hennes pappa ska bli inkallad.


Gittas dagbok
http://www.adlibris.com/se/bok/gittas-dagbok-9789188481238

Dumplin´

Utläst 161217: Dumplin´av Julie Murphy


Det här är en väldigt fin, rolig, sorglig och viktig ungdomsbok om att trivas med sig själv, även om man är tjock. Det är väldigt amerikanskt med skönhetstävlingar men synen på kroppsfixering är densamma i Europa. Jag har varit både väldigt smal och överviktig, men lärt mig att acceptera mig själv och vet att det är mycket som sitter i huvudet. Till alla som har ätstörningar och andra viktproblem skulle jag önska att denna bok kan vara en tröst. Jag blev i alla fall på bra humör av den.


Willowdean bor i den lilla staden Clover i Texas. Hon kallas Dumplin´av sin mamma, som aldrig tänkt på att det kanske inte är smickrande att bli jämförd med ett degknyte. Dumplin´ själv har egentligen inga problem med att vara tjock. Men så träffar hon Bo, en överdrivet snygg men trevlig kille, när de ska jobba tillsammans på snabbmatskedjan Harpy´s. Hon är inte beredd på att han ens ska se henne och blir mycket förvånad när han verkar intresserad. För första gången i sitt liv känner hon sig missnöjd med sin kropp och vill inte att han ska röra vid henne. Hennes mamma har en gång vunnit Miss Teen Blue Bonnet, stadens skönhetstävling, som fortfarande är årets viktigaste händelse. Willowdean har aldrig varit intresserad av tävlingen men så börjar hon fundera på att själv vara med för att bevisa för alla att man ska kunna vara fet och ändå bli accepterad.


Dumplin'
http://www.adlibris.com/se/bok/dumplin-9789187879289

Friday, December 16, 2016

Novellpriset

Idag står det om vår novelltävling i Smålänningen (och jag uttalar mig om priset).
 
Våra duktiga Novellpristagare är intervjuade och vinnarnovellen är publicerad i tidningen. Och ikväll ska jag titta på Svenska hjältargalan för att Årets grannar är från Dörarp i Ljungby. Kul att det kommer så mycket positivt från trakten nu!
 

Thursday, December 15, 2016

Mördar-Anders och hans vänner

Utläst 161215: Mördar-Anders och hans vänner av Jonas Jonasson,
återberättad av Johan Werkmäster som lättläst.


Jag har läst Jonassons tre romaner och två i lättlästvariant. I den lättlästa Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann tyckte jag att mycket av historien hade försvunnit, men i Mördar-Anders och hans vänner får man med sig det mesta av originalhandlingen. Dessa böcker passar för våra vuxna elever som har svårt att läsa men inte vill läsa barnböcker. Det är jättebra att det kommer roliga böcker som lättläst och inte bara böcker om vardagsliv och gamla klassiker, som det tyvärr ofta är.


Mördar-Anders har kommit ut från fängelset där han suttit i många år. Han har bestämt sig för att sluta mörda. När han dricker sprit och tar tabletter blir han galen så han ska sluta med det också. Däremot kan han fortsätta att misshandla människor, särskilt om han får betalt för det. Han träffar på hotellreceptionisten Per och en före detta präst som heter Johanna och tillsammans med dem kan han tjäna pengar på misshandel. Men plötsligt blir Anders religiös och vill vara en god människa som inte gör någon illa. Per och Johanna vill fortsätta tjäna pengar på Anders och kanske kan de göra det om de startar en ny kyrka tillsammans.


Mördar-Anders och hans vänner / Lättläst
http://www.adlibris.com/se/bok/mordar-anders-och-hans-vanner-lattlast-9789188073181

Monday, December 12, 2016

Jag älskar dig inte

Utläst 161211: Jag älskar dig inte av Christina Stielli


Detta är en debutroman från 2010 av en mångsidig kvinna som även arbetar som föreläsare. Det är en stark debut och jag vill läsa mera av henne, men inte just nu för det kommer att ta tid att smälta den här boken som faktiskt fick mig att må dåligt och bli illa berörd. En dag när jag var lite ledsen utan anledning kom jag på att det nog var romanen som fick mig att känna mig bekymrad. Det är ett otroligt gott betyg när man lever sig in i en bok på det sättet! Som tur är så är boken inte självbiografisk trots att alla känslor känns plågsamt äkta.


Lotten lever ett lyckligt liv med sin älskade man Per och deras två flickor Elin och Lisa. Det kommer som en blixt från klar himmel när Per plötsligt en dag bara säger "Jag älskar dig inte". Lotten förstår ingenting och lovar att hon kan ändra på sig, att allt kan bli bra igen, men Per bara tar en packad väska och försvinner. Lotten kraschar fullständigt och blir sjukskriven. Hennes granne och goda vän Lou stöttar henne och hjälper henne genom vardagsmåsten liksom hennes bror Hasse och kollegan Bosse. Hon känner sig värdelös utan kärleken som skulle vara livet ut och vet inte vem hon är när familjen trasas sönder.


Jag älskar dig inte
http://www.adlibris.com/se/bok/jag-alskar-dig-inte-9789170018725



Thursday, December 01, 2016

Vid ögonblickets slut

Utläst 161130: Vid ögonblickets slut av Åsa Bonelli


Det här är fortsättningen på debutromanen Stanna innan du går som jag tyckte om och ville ha mera av. Den första boken utspelar sig i sommarparadiset Möja i Stockholms skärgård och i den nya boken befinner de sig mest i Stockholm. Bonelli leder oss skickligt genom huvudpersonen Malins liv och alla situationer som uppstår och även fast jag ibland tror att jag vet vad som ska hända vänder hon det ofta till något helt oförutsett. Det här är en fin relationsroman med många intressanta karaktärer och öden.


Malin är en författare som givit ut två populära fantasyböcker och ska skriva en tredje del. Hon är tillsammans med den tjugo år yngre Gustav. Förutom att det förstört vänskapen mellan Malin och Gustavs mamma Sussi får de utstå mycket näthat och reaktioner från människor som inte förstår vad 21-årige Gustav ser hos den äldre kvinnan. Malins förläggare sammanför henne med advokaten Olof som vill att han ska skriva en bok om hans liv. Till en början har inte Malin alls tänkt ta uppdraget då hon ser sig som en romanförfattare, men hon går med på att träffa Olof för att se vad han har att säga.


Vid ögonblickets slut
http://www.adlibris.com/se/bok/vid-ogonblickets-slut-9789187595394


Tack, Åsa och Ordberoende förlag för recensionsexemplaret!