Thursday, March 31, 2016

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Utläst 160330: Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn

Det här är en ungdomsbok som passar för tonårskillar, och som jag letar efter sådana böcker! Nu går i och för sig huvudpersonen i nian men jag hoppas att mina gymnasiekillar kan läsa den utan att tycka att den är för barnslig. Jag vet liksom inte vad jag ska hitta på åt dem när de vill ha "max 200 sidor, spännande men lätt". Den här tycker jag är rolig och det är intressant att se vad Emanuel ska hitta på.

Emanuel går i nian och har kommit på en lösning för att inte bli besviken. Det är lika bra att ha sjukt låga förväntningar så kan det inte bli sämre. Han har en bästa (och ende) vän som heter Tore, som gör honom tokig för att han är som han är och inte bryr sig om vad andra tycker. Emanuel har fått höra av sin storasyster Vanja att han har potential och tycker att Tore bromsar honom. När de är ihopklumpade är de bara töntar och tänk om Emanuel skulle vara populär om han blev av med Tore?

Konsten att ha sjukt låga förväntningar
http://www.adlibris.com/se/bok/konsten-att-ha-sjukt-laga-forvantningar-9789175034270

Wednesday, March 30, 2016

Allra hemskaste syster

Utläst 160329: Allra hemskaste syster av Lina Forss

Det här är Forss egna version av Shakespeares Kung Lear. Jag tror att jag både sett och läst pjäsen men kommer inte alls ihåg den. Kanske hade det varit roligare att läsa den här boken med originalet i färskt minne, men det känns som att det går bra ändå. Forss känner till överklasslivet och utnyttjar det i sitt skrivande. Hon säger själv i en intervju (i min pocketversion) att "Litteraturhistorien är full av strålande arbetsklasskildringar, men på nåt vis är det som att man ska tiga still bara för att man är ekonomiskt priviligierad."

Leander är ägare till företaget Firman som säljer kläder. När han drabbas av cancer måste man fundera på vem som ska ta över efter honom. Ska ansvaret delas lika mellan de fyra döttrarna Cornelia, Gabriella, Regina och Alex? Döttrarna har olika idéer om vem som ska ha makten och det blir mycket svartsjuka och dramatik. Gabbies man Abbe är redan högt uppsatt inom företaget men det kan snabbt förstöras när lillasyster Cornelia blir intresserad av honom.

Allra hemskaste syster
http://www.adlibris.com/se/e-bok/allra-hemskaste-syster-9789174230529

Arvet efter dig

Utläst 160336: Arvet efter dig av Jojo Moyes

Jag tyckte mycket om Livet efter dig men först ville jag inte läsa fortsättningen. Eftersom huvudpersonen Will avslutade sitt liv i den första boken tänkte jag att det inte går att gå vidare efter det. Men så blev jag för nyfiken och det är jag glad för, för det här är en väldigt bra bok! Moyes är en skicklig författare som blandar glädje och sorg och får mig att känna med personerna. Louisa är så härligt ickeperfekt med alla sina opassande tankar och konstiga val i livet.

Will Traynor som var förlamad och satt i rullstol valde att dö med hjälp av en självmordsklinik i Schweiz, trots att hans föräldrar och flickvännen Louisa försökte få honom att ändra sig. Ett och ett halvt år senare har Louisa fortfarande svårt att gå vidare och hitta någon mening med sitt eget liv. Hon har ärvt pengar till en lägenhet i London efter Will och skäms över att hon inte trivs där. Jobbet på flygplatsens irländska pub är gräsligt och hon vet inte vad hon ska ta sig till för att förändra sitt liv.

Arvet efter dig
http://www.adlibris.com/se/bok/arvet-efter-dig-9789187343919

Monday, March 21, 2016

Maskrosungen

Utläst 160320: Maskrosungen av Sandra Gustafsson

Jag har nästan slutat att läsa biografier om svåra uppväxtförhållanden för att jag tröttnade lite på böcker av Pelzertypen (Pojken som kallades Det), men nu kände jag för att läsa Sandras bok som ändå är hoppfull. Det är ett under att Sandra har vuxit upp till en normal människa efter en så fruktansvärd barndom! En anledning till att jag brukar undvika BOATS (Based on a true story) är att de ofta är dåligt skrivna, men det här är välskrivet och intressant.

Sandras mamma var psykiskt sjuk redan när Sandra föddes. Det gick ganska bra i några år trots allt, men sedan blev hon sjukare och sjukare och hade dessutom alkoholproblem. Sandra började tidigt att ta ansvar för hushållet vilket var svårt när det inte fanns pengar till mat. När mamman träffade personal från socialen och liknande skärpte hon till sig och de såg aldrig att hon behövde läggas in. Sandra bodde även hos sin pappa, men också han hade alkoholproblem och satt ofta på krogen i stället för att vara hemma med henne. Redan som sjuttonåring träffade Sandra Dick som skulle bli hennes man och pappa till deras två barn.

Maskrosungen
http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9170028451

Litteraturkryssning

Nu har jag kommit hem efter min resa till Finland och Stockholm. Det har som alltid varit väldigt trevligt och särskilt kul var det att ha med en gammal kompis på färjan!
 
När vi gått på båten gick vi direkt på buffén. Efterrättsbordet var bra!
Hela fredagen lyssnade vi på författare.
 
Inger Alfvén har skrivit Berör mig inte Berör mig.
Tom Malmquist har skrivit I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.
Carola Hansson har skrivit Masja.
David Lagercrantz har skrivit Millennium 4.
Karolina Ramqvist har skrivit Den vita staden.
Liv Strömquist har skrivit Kunskapens frukt.
Karin Johannisson har skrivit Den sårade divan.
Staffan Malmberg har skrivit Gardet. Jag har inget kort på honom för då satt jag längst bak (efter att ha varit tvungen att gå på toa mitt i alltihopa).

Monday, March 14, 2016

Kanske är det allt du behöver veta

Utläst 160313: Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart

En kollega ville att jag skulle läsa denna för att se vad jag tyckte. Det är en ungdomsbok som jag tycker passar för gymnasiet och uppåt och det är en ganska komplicerad historia. Först blev jag arg över den sista delen för jag tyckte att jag blivit lurad, men sedan tänkte jag efter och märkte att det bara var så att saker hade tagit en oväntad vändning och att det är väldigt smart berättat. Det är kärlek och sorg, smärta och förtvivlan.

Släkten Sinclair äger en egen paradisö där de har varsitt sommarhus. De fyra ungdomarna Cadence, Johnny, Mirren och Gat är bästa vänner under somrarna när de är på ön och umgås hela tiden, men resten av året hörs de knappt av. Deras mödrar, systrarna, är däremot inte lika sams. På ytan ser det bra ut men de bråkar om arvet. Någonting hemskt händer den femtonde sommaren när Cadence är där. Hon är med om en olycka och får svår minnesförlust. När hon kommer tillbaka till ön den sjuttonde sommaren vill ingen tala om för henne vad som egentligen hände utan hon ska få minnas i sin egen takt.

Kanske är det allt du behöver veta
http://www.adlibris.com/se/bok/kanske-ar-det-allt-du-behover-veta-9789187879012

Tuesday, March 08, 2016

Född fenomenal

Utläst 160307: Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Jag gillar Bornebusch som skådespelare i Solsidan, men har inte sett henne i så mycket annat. Dock blir jag alltid lite skeptisk när en kändis försöker sig på något annat än det hen är känd för, men det finns ju människor som är multibegåvade. Det här är en rolig ungdomsbok även om jag ibland irriteras över hur översmart huvudpersonen är. Den är lite överdriven, men det vänjer jag mig också snabbt vid. Det är befriande med en tjej som tar för sig och det behövs flera böcker för och om unga tjejer med bra självförtroende. Det här passar särskilt bra som boktips idag, på internationella kvinnodagen!

Rut är en tonårstjej som känner sig så mycket mer intelligent än alla andra. Det här är hennes dagbok under några höstmånader där man får läsa hennes tankar och upplevelser. Hon är fullständigt insnöad på andra världskriget och Anne Frank, har en bästa vän som är sexfixerad och en storebror som vinner pengar och tänker åka jorden runt. Killarna i klassen är bara barnsliga, men kanske Abbe ändå är lite intressant.

Född fenomenal
http://www.adlibris.com/se/bok/fodd-fenomenal-9789163878626

Svenglish

Nu länkar författaren Louise Halvardsson till mig! Roligt!

https://louisehalvardsson.wordpress.com/2016/03/07/ylvas-lasdagbok-recenserar-svenglish/?fb_action_ids=10153295012130163&fb_action_types=news.publishes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B1041086552629250%5D&action_type_map=%5B%22news.publishes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

Monday, March 07, 2016

Komma fram

Utläst 160304: Komma fram av Rainbow Rowell

Jag älskade ungdomsboken Eleanor & Park och tyckte om Fangirl, även fast jag inte är intresserad av fanfiction. Det här känns som att hon har försökt skriva en Eleanor & Park för vuxna, men jag tycker inte att storyn håller hela vägen. Handlingen är för tunn och otrolig, men jag tycker om hennes språk så jag kommer att fortsätta att läsa allt som översatts till svenska. Själva kärlekshistorien är fin och hon är oerhört bra på att beskriva relationer och människor.

Georgie och Neal har varit gifta länge och har två små flickor. Förhållandet är ansträngt eftersom Georgie alltid jobbar och det är Neal som har hand om hemmet. När Georgie får sitt livs stora chans att skriva en komediserie för ett stort TV-bolag tillsammans med kollegan Seth kan hon bara inte tacka nej, trots att hon blir tvungen att stanna hemma när familjen åker iväg över jul till hennes svärmor. När Neal slutar att svara i telefonen åker Georgie hem till sin mamma. Hon ringer Neal från en gammeldags telefon och DÅ svarar han äntligen, men det är Neal för femton år sedan. Georgie fattar såklart ingenting, men fortsätter att ringa honom från samma magiska telefon för att över huvud taget nå honom.

Komma fram
http://www.adlibris.com/se/bok/komma-fram-9789186634780

Tuesday, March 01, 2016

Jag blundar tills jag finns

Utläst 160228: Jag blundar tills jag finns av Marie Björk

Det här är en bra och viktig och snabbläst bok med sina 132 sidor och korta kapitel. Handlingen är däremot tung även om det finns ljusglimtar. Jag kommer att vilja låna ut den till våra gymnasieelever trots att den handlar om yngre personer som går i nian. Man kan läsa den och jämföra med Kort kjol av Christina Wahldén, till exempel. Den kan nog vara en tröst för många som känner igen sig i hur det är att ha en alkoholiserad förälder. Jag blir tokig på mamman som bara försöker låtsas som ingenting och släta över i stället för att ta dottern och flytta!

Sandra längtar tills hon slutar nian och kan flytta hemifrån. Hennes pappa dricker och förstör allting, även när han lovat att han ska sluta. Sandras räddning är musiken och framför allt Patti Smith. Hon har haft en bästis, Sara, som hade det likadant och var den enda som förstod henne, men när Sara flyttar vill hon inte ha någon ny nära vän för det gör så ont om vänskapen tar slut. Men så kommer Cassandra ny till klassen och de börjar umgås. Cassandra tar med henne ut på vilda fester och Sandra tycker att det är skönt att bli full och få glömma bort allt som är jobbigt.

Jag blundar tills jag finns
http://www.adlibris.com/se/bok/jag-blundar-tills-jag-finns-9789175770604