Tuesday, January 19, 2016

Sverige för idioter

Utläst 160118: Sverige för idioter av Kalle Lind

Kalle Lind är, enligt omslagsfliken, författare, satiriker, radiopratare, bloggare och samlare av udda fakta om udda företeelser. Jag tyckte om hans serie om människor  (Människor som har haft fel, Människor som gått till överdrift och Människor det varit synd om) och romanerna Smutstvätt och Blandfärs som han skrivit ihop med Kringlan Svensson.


Kalle Lind var i Ljungby för ett år sedan och höll föredrag om "vad varje svensk bör veta... men inga svenskar vet" och det är lite samma tema i den här boken som är full av fakta men på ett skruvat sätt.

I kapitel som historia, geografi, hemkunskap, musik, religion och samhällskunskap får vi Linds version av vad som är viktigt att veta om Sverige. Det finns även några gästskribenter som André Wickström, som förklarar saker för finnar som reser till Sverige, och komikern Jesper Rönndahl som berättar om tio viktiga svenska vetenskapsmän. Boken är fullproppad med listor och frågesporter och är lättläst och full med illustrationer. Jag ska fråga min danska väninna om hon vill låna boken för hon är intresserad till exempel av svenska traditioner.

Monday, January 18, 2016

Anna och den franska kyssen

Utläst 160116: Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins

Perkins är en amerikansk ungdomsboksförfattare och det här är hennes debutbok. Den är oerhört romantisk och fin och man (jag) blir sugen på att åka till Paris. När jag var liten var vi på bilsemester i Frankrike men pappa ville inte köra bil i Paris, vilket jag förstår, så vi var bara i närheten. Det är kul med amerikanska ungdomsböcker som inte bara utspelas i USA. Till en början vill inte huvudpersonen alls till Paris, men snart börjar hon tycka om staden.

Anna kommer från Atlanta och trivs med sitt liv med bästa vännen Bridgette och en spännande flirt med Toph som är arbetskompis på biografen. Hon tycker inte alls om att hennes pappa bestämt att hon ska gå sitt sista skolår i Paris. Anna kan ingen franska men ska gå på en amerikansk skola där alla pratar engelska, så det ska nog ändå fungera. Hon skaffar sig snart nya vänner och en av dem är St.Clair. Han är perfekt med sitt bångstyriga hår, sin engelska brytning och sin charm. Hon blir snart förälskad i honom men vågar inte säga något för han har redan en flickvän.

Anna och den franska kyssen
http://www.adlibris.com/se/bok/anna-och-den-franska-kyssen-9789176450727

Friday, January 15, 2016

Det är något som inte stämmer

Utläst 160115: Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Jag brukar gilla Martinas böcker, både krönikesamlingar och romaner, som är lättlästa och roliga. Detta är också lättläst i och för sig, men mycket mörkare än vanligt eftersom det handlar om en skilsmässa. Personerna i boken heter visserligen Petra och Anders men det känns så väldigt starkt att det handlar om Martinas eget äktenskap som kraschade. Det är nog mycket som är självupplevt och det är så fruktansvärt och ibland lite väl närgånget med tanke på hennes barn. Som hämnd på före detta maken Erik är det rejält, men jag hoppas att det inte går ut över resten av familjen.

Petra och Anders har varit gifta i femton år och har två barn. Det går lite upp och ned i äktenskapet som det ju gör i alla förhållanden, men de har lovat varandra att bli gamla tillsammans och att den ena ska köra den andra i rullstol om det behövs. Men så känner Petra att det är något som inte stämmer. Hon hittar en ljusstake bredvid dubbelsängen på landet och vem tar med sig ett levande ljus när hen går och lägger sig ensam? Anders har träffat en annan! Det där som bara händer andra har plötsligt drabbat familjen och Petra blir så förkrossad så att hon inte vet vart hon ska ta vägen.

Det är något som inte stämmer
http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9164203816

Monday, January 11, 2016

Jag och Earl och tjejen som dör

Utläst 160109: Jag och Earl och tjejen som dör av Jesse Andrews

Jag är fortfarande inne i en period när jag läser lättläst och ungdomsböcker om människor som dör. Den här boken kommer jag att försöka låna ut till gymnasiekillar som kanske inte är så vana läsare. Den är komisk och sorglig och ibland äcklig och grabbig, men det är en jargong mellan huvudpersonerna så det känns oftast berättigat, även om jag tycker att det kan bli lite väl snuskigt emellanåt.

Gregs strategi för att överleva high school är att smälta in; att hänga med olika grupper av elever men inte ha några särskilda vänner. Den enda han egentligen umgås med är Earl och tillsammans spelar de in konstiga filmer. Men så kommer Gregs mamma och förstör hela hans plan. Hon har kommit på att han ska bli vän med Rachel, en tjej han kände när han var liten som nu har fått leukemi och behöver muntras upp. Greg känner sig tvingad att göra som hon säger, trots att han inte har något gemensamt med Rachel.

Jag och Earl och tjejen som dör
http://www.adlibris.com/se/bok/jag-och-earl-och-tjejen-som-dor-9789132166952

Thursday, January 07, 2016

Mördar-Anders och hans vänner

Utläst 160104: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) av Jonas Jonasson

Det här är den tredje boken av mannen som gav oss Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Om man uppskattar hans sätt att skriva, som jag ju gör, så gillar man alltid hans böcker. Handlingen är underordnad språket och humorn så det säger kanske inte så mycket om boken när jag berättar vad den handlar om, men nu tänker jag göra det i alla fall. Först ett utdrag ur boken:

"Om det fanns en man som kunde promenera på vatten, som gjorde mat av ingenting, som fick lama att gå, som förflyttade galenskap från människa till gris och som till och med steg upp och vandrade vidare efter att ha varit död i tre dygn - om det fanns en sådan man (eller för den delen kvinna), varför skulle det ta en, två generationer eller mer innan någon brydde sig om att skriva ner allt det han ägnat sig åt?" (Sid.75)

Per Persson känner sig lurad på arvet han borde fått efter sin farfar som gjort sig en förmögenhet på hästhandel men inte fattat i tid att traktorerna gjorde hästar överflödiga. Han jobbar som receptionist på ett sunkigt hotell och får inte särskilt mycket lön. Johanna Kjellander är en präst som blivit utkastad ur sin församling, där hon ändå aldrig velat vara. De två träffas på en parkbänk och upptäcker att båda tycker illa om de flesta, är i behov av pengar och kan skaffa dem tillsammans. Till sin hjälp tar de Mördar-Anders, en man som suttit i fängelse i större delen av sitt liv men nu är ute och vill börja leva hederligt, fast med den saken går det lite sisådär.

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

http://www.adlibris.com/se/bok/mordar-anders-och-hans-vanner-samt-en-och-annan-ovan-9789164204776