Tuesday, January 31, 2012

På spaning med Hedvig

Utläst 120131: På spaning med Hedvig av Hedvig Ljungar

Det här är en bok från LL-förlaget (lättläst) som jag har fått som recensionsexemplar och jag tackar för det. Undertiteln är Frihet, jämlikhet och rakade ben. Hedvig är tjugo år och har en massa tankar om hur det är att vara ung tjej i Sverige idag. Boken börjar med ett brev till läsaren om vem hon är och vad hon står för. Jag blir lite irriterad av den här formuleringen: "Jag tycker att alla människor ska ha tillgång till bra böcker. Därför har jag skrivit en lättläst bok." Visserligen har hon ju rätt i att alla ska kunna få böcker som passar deras nivå, men att säga att man skrivit en bra bok, är inte det upp till läsaren? Annars tycker jag att de flesta texterna är fina och tänkvärda.

Det är trevligt med en ung, söt, arg tjej som vågar säga att hon rakar benen men ändå kallar sig feminist. Hon rakar benen på sommaren för på vintern är det ingen som ser dem. Ändå säger hon att det är för sin egen skull och funderar sedan över om det verkligen är det. Hon har ett förhållande med en dansk sjöman som vill vara fri. Hon får ett jobb i en fin klädbutik men vantrivs och säger upp sig. Fast det är så svårt att få ett fast jobb och särskilt när man är ung. Hedvig har en massa tankar som man kan diskutera och fundera över.

Monday, January 30, 2012

Brev till utlandet

Utläst 120130: Brev till utlandet av Eric Ericson

Ericson har även skrivit Brev till samhället som mycket riktigt är en samling brev som han skickat till olika myndigheter i Sverige. Det här är ett slags fortsättning och nu har han skickat brev till företag och samfund utomlands. Det är roligt att se vad han får för svar på sina galna funderingar. Förvånansvärt många ger seriösa svar på fullständigt sinnessjuka frågor. Man blir lite mätt av att läsa många brev i rad men om man inte sträckläser boken utan tittar i den lite då och då är den väldigt rolig.

Så här lyder det första brevet i boken, skickat till ett djurmatsföretag i Holland:

Dear Sir or Madam
How much pet food can a person eat before it gets dangerous? Or can you eat as much as you want? I´m starting to get worried so answer quickly!
Kindly regards
Eric Ericson

Sunday, January 29, 2012

Charlott Isabel Hansen

Utläst 120128: Charlott Isabel Hansen av Tore Renberg

Den här boken läste jag på norska men den har just kommit ut på svenska med titeln Jag reser ensam. Jag har riktigt vältrat mig i norska och läst boken samtidigt som jag lyssnat på skivan Di beste med Di Derre (med Jo Nesbö som sångare!). Den förra boken om Jarle, Kompani Orheim, blev jag besviken på och tyckte blev för utdragen, men den här gillar jag desto bättre.

Jarle är 25 år och det är 1997. Han studerar på universitetet i Bergen och är nöjd med livet som student. Han kan dricka så mycket öl han vill och ha så mycket sex han vill utan att ha något seriöst förhållande. Men så dyker det upp något oväntat; en liten tjej på sju år som är hans dotter! Charlott Isabel Hansen bor med sin mamma i Skien och Jarle har aldrig hört talas om henne ens och nu ska han plötsligt ha hand om henne i en vecka.

Wednesday, January 25, 2012

Jacobs värld

Utläst 120125: Jacobs värld av Jodi Picoult

Jag har varit en stor beundrare av Picoult ända sedan jag läste Allt för min syster (långt innan den blev filmad) som fick mig att gråta, något som jag sällan gör av böcker. Hon skriver alltid gripande och om svåra ämnen. Det finns mycket att diskutera, och hennes värld är aldrig bara svart eller vit. Det märks särskilt väl i denna bok som handlar om en kille med Aspergers, som har svårt just för att se nyanser; för honom är allt antingen eller och han behöver regler för att fungera i vardagligt liv. Den här boken är rasande spännande ända in i det sista.

Jacob är en 18-åring med Aspergers syndrom. Han har ett stort behov av kontroll och rutiner som måste följas; hans kläder är sorterade efter regnbågen och varje dag har en egen färg för maten som familjen äter. Hans lillebror Theo har bara att rätta sig efter Jacob för annars kan han få en härdsmälta och bryta ihop fullständigt för en småsak. Jacob tycker mycket om sin handledare Jess, som verkligen hjälper honom och försöker förstå honom på ett annat sätt än de flesta. En dag hittas hon död och tecknen pekar på Jacob.

Sunday, January 15, 2012

Lilla himlafågel

Utläst 120115: Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates

Den här boken är 480 sidor, ovanligt kort för att vara en Oates. Jag tycker att hon skriver bra och engagerande men undrar hur det står till i huvudet på en människa som så ofta skriver om otäcka mord och olyckliga människor. Den senaste Oates jag läste var Älskade syster, som också handlade om ett mord där familjemedlemmar blev anklagade.

Aaron är bara elva år när han hittar sin mamma Zoe mördad hemma i hennes säng. Polisen misstänker Aarons pappa Delray som hon separerat från. Det visar sig att Zoe haft en gift älskare, Eddie, som också blir inblandad i utredningen. Eddies dotter Krista börjar förfölja Aaron och blir förälskad i honom. Båda tror att det är den andras far som utfört mordet.

Sunday, January 08, 2012

Arseniktornet

Utläst 120107: Arseniktornet av Anne B. Ragde

Nu är jag igång igen och har kommit ur stimmet med halvtråkiga böcker! Det märktes direkt när jag började på denna att den lovade gott och jag känner igen Ragdes språk, som jag tycker så mycket om, från trilogin som började med Berlinerpopplarna. Den här liknar historien om Neshov på det sättet att det också är en släktkrönika, men är olik genom att den inte alls har samma humor.

Thereses mormor Amalie i Köpenhamn har dött och hennes mamma Ruby jublar av glädje. Vi får följa Amalies liv från början och får veta varför hon blev som hon blev. Therese har alltid tyckt om henne och varit mormors "egen söde Therese" men hennes mamma och morbror hatade sin mamma. Amalie skulle fortsatt att uppträda med teatersällskapet som hon älskade om hon inte hade blivit gravid och man förstår att hon blev bitter när livet inte blev som hon hoppats.

Wednesday, January 04, 2012

Saker som aldrig händer

Utläst 120102: Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck

Både bra och dåligt med Lindbäcks böcker är att de är vardagliga. Jag tycker om att läsa om vanliga människor men ibland vill jag att det ska hända lite mer än "En kväll när han kom körande med bilen och precis hade passerat kurvan vid Hedbackavägen såg han en reflex längre fram." (Sid. 119, uppslagen på måfå.) Jag skulle nog ha tyckt bättre om boken när jag gick gymnasiet, som är målgruppen.

Andreas har varit ihop med Hanna i ett år. Eller nästan, det är snart deras ettårsdag. Men då börjar Hanna bete sig annorlunda. Hon har varit konstant sur i en månad utan att han fattar varför. Kompisarna börjar också bete sig konstigt. Vad är det de vet som inte han fått höra? Att Hanna har börjat träffa en annan kille i smyg. Andreas vet inte vem han kan lita på längre.

Sunday, January 01, 2012

Pojkarna

Utläst 111231: Pojkarna av Jessica Schiefauer

Jag tyckte mycket om Schiefauers debut Om du var jag och blev nyfiken på den här, särskilt eftersom den vann lilla Augustpriset. Hon formulerar sig bra, men det här är lite för orealistiskt för mig. Jag brukar kunna acceptera det mer när det gäller ungdomsböcker än vuxenromaner, men här förstår jag inte ens slutet som bara blir konstigt. Jag tycker bättre om Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (för övrigt ett hopplöst efternamn att komma ihåg, det kan räcka med ett sådant där berg-dal-gren-kvist-ström-holm-bäck-sjö-namn...) som också var nominerad, men den har fått så mycket uppmärksamhet ändå så det var på sätt och vis kul att priset gick till Jessica. (Jag måste läsa en riktigt bra bok snart, det här börjar kännas för gnälligt!)

Fjortonåriga Bella, Kim och Momo trivs inte med sina flickkroppar, eller rättare sagt sättet de behandlas på av pojkarna som klämmer, knuffar och kommer med kommentarer hela tiden om deras begynnande kvinnlighet. De vill inte växa upp till den oundvikliga kvinnlighet som kommer med åldern. Bella är trädgårdsintresserad och tjejerna är ofta i hennes växthus. En dag upptäcker de att de kan ta nektar från en underlig blomma och när de äter den förvandlas de till pojkar på natten. Det är underbart att komma bort för stunden, att slippa de blickar och den uppmärksamhet flickkropparna väcker, men dagarna är som vanligt.